Pensentocht op 30 oktober 2017 in Orsmaal

Onze tocht loopt voor een groot gedeelte in en om de vallei van de Kleine Gete. Deze vallei ter hoogte van Zoutleeuw bestaat uit een beemdenlandschap: vochtige graslanden met hout-en haagkanten worden afgewisseld met landschappen met populieren en fruitplantages.

De Grote en de Kleine Gete zijn bijzondere blauwgroene aders die één van de laatste grote open ruimtes in Vlaanderen versnijden.

De vele kleine landschapselementen zoals hagen, houtkanten, kleine bosschages, lange rietkragen en poelen, drukken eveneens hun stempel op de streek.   Deze groene en blauwe natuurlinten breken de openheid, versterken de natuurwaarden en vormen noodzakelijke stapstenen waardoor diersoorten zich kunnen verplaatsen tussen hun leefgebieden.

4 km : toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens.

Je wandelt steeds over goede verkavelingswegen, eerst richting Helen en daarna voorbij het voetbalveld van  Orsmaal. Het gaat nu steeds lichtjes bergop naar Melkwezer. Je komt voorbij het natuurgebied Walsbergen. Daarna gaat het bergafwaarts tot aan het vertrekpunt.

6 km : toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens.

Ook nu wandel je steeds over goede wegen, eerst volg je nog de  4 km maar je maakt een grotere lus door de velden van Orsmaal en Wommersom.

12 km : je gaat eerst langs het gemeentehuis van Orsmaal en dan noordwaarts door de velden richting Melkwezer. Vanaf hier volg je een verkavelingsweg die door de velden tot de spoorweg in Zoutleeuw loopt. Hier volg je de Kleine Gete tot aan het rustpunt. Na de rust wandel je door de Koepoortstraat, een beschermde kasseiweg. Je bereikt nu de Kleine Gete en volgt deze tot in Orsmaal. Nog even de N3 over en je bent terug in de startzaal.

20 km : zelfde omloop als de 12 km. Na het rustpunt in Zoutleeuw neem je onmiddellijk de oude spoorwegberm naar Booienhoven. Door de velden en langs laagstamboomgaarden ga je naar de bronnen van de Sint Odulfiusbeek. Je volgt dit beekje richting Het Vinne. Hier loop je over een oude veldweg terug richting Zoutleeuw. Via de oude vestingsmuur ben je terug op het rustpunt.

Openbaar vervoer: trein tot Tienen of Sint-Truiden.  Verder buslijn 313 elk uur.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *