Wandeltocht: Kersentocht op 6 juli en Twee Getentocht op 7 juli

Je wandelt langs De Kleine Gete.

Het is moeilijk te geloven dat het “beekje” dat nu door het centrum van Zoutleeuw loopt tussen de 13de en 16de eeuw één van de grote handelsroutes van het Hertogdom Brabant was.

In de 13de eeuw werd de Kleine Gete bevaarbaar gemaakt tot in Zoutleeuw. Hierdoor werd Zoutleeuw de meest landinwaarts gelegen haven van het Scheldebekken.

Het midden van de 13de eeuw was de bloeiperiode van de wolindustrie. Voor de scheepvaart betekende dit dat wollen lakens via de Gete hun weg vonden, zelfs tot in Engeland. Van hieruit werd dan Engelse wol geïmporteerd die als grondstof gebruikt werd.

Dit riviertje was dus de slagader van de lakenbedrijvigheid in en om Zoutleeuw.

Je passeert ook langs Het Vinne om zo naar de rustpost in Runkelen te gaan.

Een wegje langs de achterzijde van Het Vinne brengt je daarna weer terug naar het centrum van Zoutleeuw

Afstanden: 4, 6, 12 en 20 km

Starturen: beide dagen tussen 7.00 en 15.00